Az Életenergiáról kicsit másképpen...

Már jó ideje érlelődik bennem hogy írnom kellene általánosságban a "életenergiával" (sokféleképpen nevezik, többek között chi, pránaenergia, stb) kapcsolatos gyógymódok alapjairól, mert úgy érzem sokan nem igazán értik mibenlétüket. Ebben a cikkben nem térek ki módszerekre és konkrét tanításokra, nem célom elemezni azokat. Egy rövid bevezető és némi összekötő, értelmezést segítő rész után azokra az alaptételekre és fogalmakra térek ki amiket meglátásom szerint az emberek (és itt külön említeném az önjelölt gyógyítók egy részét) sok esetben rosszul értelmeznek vagy nincsenek is tudatában.

......

Először is ha tényként elfogadjuk hogy az anyag is energia egy megnyilvánulási formája és nem próbáljuk mindenáron elkülönítve kezelni e kettőt, akkor valamelyest máris tisztult a kép és csak energiákról kell beszélnünk, azok megnyilvánulási formáiról, áramlásairól, áramlásuk során egymásra gyakorolt hatásaikról és energia csoportosulásokról, mintákról a tér szerkezetén.
Persze itt még belép képbe a lélek és az elme, ezek viszonya egymással, az anyaggal és az univerzum más energiáival de erre most inkább csak futólag térnék ki.

 ......

Mi az elme? - Végletekig leegyszerűsítve, az elme nem más mint a lélek anyaggal (és az anyagi univerzum más energiáival) történt érintkezésének/kapcsolódásának egyfajta eredménye, kivetülése...

...Az elme, pozíciójánál és jellegénél fogva nem képes globálisan érzékelni, átlátni az anyagi univerzum folyamatait, működését ezért törekszik szálakra bontani a valóság szövetét, időben és térben elhatárolni, különálló részként elemezni történéseket, eseményeket. Szétbontja, és külön próbálja meg vizsgálni az amúgy összefüggő szövet szálait sok esetben eltekintve a nyilvánvaló ténytől hogy a szálak összességének tulajdonságai nem azonosak az ebből szőtt szövetével!
Na igen, a "szövet" hasonlat (amit több helyen használok) is csak az elmém egy leképezése hogy képesek legyünk valamilyen formában tudatunkkal megragadni az univerzum finom szerkezetét... lejjebb még röviden kitérek az "elmebeli leképezésekre". 

......


Tények tömören:

1, Első és és legfontosabb tény hogy az anyag is energia.
2, Az anyagi univerzumban minden összefügg, kapcsolatban áll egymással!
3, Ha az univerzum különböző szintű és megnyilvánulású energiái kapcsolatban állnak egymással akkor hatással is vannak egymásra
4, Ha az anyagi testünkre, azon keresztül (vagy annak közvetítése nélkül) elménkre hatással vannak ezek az energiák akkor logikus következtetés hogy az elménk is hatással lehet rájuk, azok megnyilvánulásaira, áramlásaira.
5, Ezen tények elfogadásának tükrében tovább fűzve a gondolati szálat kijelenthetjük azt is, hogy mivel ezek az energiák mindenhol jelen vannak az univerzumban és folyamatosan kapcsolatban állnak velünk (valójában energiák különböző megnyilvánulásainak az áramlásában élünk), ezért elméletileg mindannyiunk számára hozzáférhetőek és valójában csak az elménk egyéni korlátoltsága, a tudás illetve az ez irányú tapasztalatunk hiánya szabja meg a felhasználási lehetőségeink határait.

 

 

Fontos kulcsszavak/kifejezések:

- mindenki számára hozzáférhetőek
- energia kapu
- energia csatorna
- szabad áramlás
- energiahiány
- energiatöbblet

6, Mivel mindenhol jelen vannak és bármikor bárhol elérhetőek számunkra, nem szükséges raktároznunk belőlük.
7, A bennünk rekedt kezeletlen többletenergia legalább annyi zavarnak és betegségnek a forrása mint annak hiánya. Ebből kifolyólag az is nyilvánvaló hogy az egészséges és harmonikus élet érdekében ezen energiák szabad áramlásának elősegítésére kell törekednünk mind saját magunk kezelésénél mind másoknak történő segítségnyújtás esetén! Nem elég energiát pumpálni valakibe mert azzal lehet hogy sokkal nagyobb károkat okozunk mint ha nem tettünk volna semmit!
8, Minden gyógyítás, gyógyulást segítő beavatkozás, az energiák áramlásának harmonizálásával, az energiacsatornák, ki és belépési kapuk megtisztításával kell hogy egységben történjen. Meg kell próbálnunk elősegíteni az energiák szabad áramlását mind lelki, mind az elme, szív és testi szinteken, segítve a szervezet öngyógyító mechanizmusának munkáját. Nem szabad elfelejtenünk hogy nem mi gyógyítunk, mi csak segítünk a beteg szervezetnek helyreállítani az egyensúlyát!

......

Mint feljebb már említést tettem róla, az "életenergiának" sokféle, valójában végtelen számú megnyilvánulási formája lehetséges. Az ezeket érzékelni próbáló elme által, egy adott megnyilvánulásról alkotott kép, annak kivetülése is egyénenként nagyon eltérő lehet.
Mindezek következménye hogy az évezredek során különböző helyeken és időkben oly sokféle (a maga korlátai mellett is jól működő) módszer alakult ki ezen energia különböző megnyilvánulási formáinak hasznosítására. E módszerek szimbolizmusukat és formalitásukat tekintve különbözőek lehetnek de valójában az ezeket gyakorlók mind ugyanehhez az energiához nyúlnak le közvetítőként vagy éppen szabályozóként.

Akik abban a hitben cselekszenek hogy a "saját" energiáikat adják át másoknak "gyógyítás" címen vagy azt hangsúlyozzák hogy "Ők gyógyítanak", azok vagy nem értik mi történik valójában körülöttük vagy ha tényleg ez alapján próbálnak cselekedni, tévúton járnak és előbb utóbb keményem meg kell fizetniük tévedésükért!

Az évezredek során kialakult és a követőik által sok esetben a folyamatosan a változó körülményekhez igazítani próbált módszerek egyrészről segítenek, másrészről viszont be is korlátoznak minket.
Segítenek, mert szimbolizmusukkal elménk számára érinthetővé, ez által bizonyos korlátok között felhasználhatóvá teszik ezen energiákat (az életenergia különböző megnyilvánulási formáit) számunkra. Viszont éppen ez az elménk által létrehozott behatárolt szimbolika, a valóság minden esetben valamilyen szintű leképezése az ami gátjává válhat egy magasabb szintű megértésének és felhasználási lehetőségének.

Mivel a természetes megnyilvánulásunkban a szervezetünk egyensúlyi állapotra törekszik, sok esetben elég lenne kicsit gyakrabban figyelnünk befelé és csendes elmével észrevehetnénk azokat a hatásokat a környezetünkben amik ebből az egyensúlyi állapotból próbálnak kizökkenteni minket. Ezeket természetesen kiküszöbölni nem minden esetben tudjuk de ha megtanulnánk kompenzálni őket, sokkal teljesebb és egészségesebb, minőségi életet élhetnénk.

Köszönöm hogy megtiszteltetek,

Legyen szép napotok!