Omloop - Szeptember 12-15

Szeptember 12

A tegnapi esős, viharos nap után ma kellemes meleg idő lett. A nap meglehetősen erős volt, a fejem és a mellkasom meg is pirult de nem tudtam ellenállni hogy levegyem a pólóm.
Reggeli után átmentem a "Kanoa Outdoor & Events" -be ami ott volt mellettem 50m-re. Gondoltam megkérdezem hogy nem kaphatnék e 30l vizet feltölteni a készleteimet, ki tudja mikor lesz rá lehetőségem legközelebb...

 A csapat nagyon rendes volt és mikor beszélgetés során említésre került hogy indulás előtt még megyek úszni egyet tisztálkodási céllal felajánlottak hogy tusoljak kempingben meleg vízben. Nem mintha ők nem mennének bele minden nap a vízbe, bár mivel az sós, ők is letusolnak utána. Itt még a fiatal kisiskolások is úgy ugráltak ma reggel a hideg vízben mintha valami trópusi lagúnában lennének :) a medúzák és rákok már megvannak csak a a hőmérséklet hiányzik hozzá :)
Hogy viszonozzam a kedvességüket, készítettem néhány 360-as fotót amit majd feltöltök a google "street view"-ra ha wifi és elektromos hálózat közelébe kerülök.
Dél körül beindítottam a motort és nekivágtam az első útnak a hajómmal :)
A mai nap az iránytartást és kormányozhatóságot terveztem tesztelni az út során illetve a kis motort.
Természetesen kalandok nélkül nincs út, a mai napra is jutott belőle :D
Az indulás után irányba álltam, a motor könnyedén vitte a hajót. A bóják között kanyarogtam és próbálgattam a kormányozhatóságot.
Sajnos elkövettem egy kisebb hibát mikor a kormánylapátot felszereltem. Egy olyan csavart használtam ami egy hosszabb csavar kettévágása után maradt menetes szár volt. Az egyik végén a csavar anya nem ment rá mivel a menet sérült volt így a másik oldalról csavartam fel. Meg is szorult a végén. Úgy tűnt stabilan tart így csak a másik csavaranyához tettem ellenanyát lebiztosítani.
Mikor megérkeztem a kikötőbe nekiálltam megfordulni de a kormánylapát kiesett így a hajóm kormányozhatósága megváltozott és kifuttattam a sekély vízbe kisebbik törzset. Mondhatni zátonyra futottam :)
A kikötőben akkor 5 hajó volt és kíváncsian nézte mindenki hogyan oldom meg a feladatot. Én polinéz stílusra vettem a mókát, le a cipő és a póló, nadrág szára feltűr majd be a vízbe. Amint kijjebb toltam a hajót, azzal a lendülettel fel is ugrottam rá és megcéloztam a helyet ahová amúgy is terveztem kikötni. Amíg odaértem, nagyjából kitapasztaltam a motorral való kormányzást illetve a kormányszerkezet is belóg a vízbe ami szintén képes a hajót irányváltoztatásra bírni. Kikötési pont megközelítve, ráfordul, motor üresbe, mólóra kiugrás a kötelekkel ahogy a nagy könyvben meg van írva. Mondjuk később jött egy kisebb 6m-es hajó és feltűnt hogy Ő menyivel lassabban közelítette meg a mólót.... hmmm ... nem tehetek róla de beismerem hogy a kormánylapát elhagyása után valószínűleg volt bennem egy kis bizonyítási vágy, büszkeség hogy akkor is megcsinálom, hogy akár kormány nélkül is megoldom a kikötést könnyed eleganciával :) Elvégre én építettem a hajót :)
A mólóra közelítésnél bevillant egy hangulat ami szintén a kalandvágyam erősítette. Egy hangulat amit az egyik régen olvasott könyvemben éreztem. A történetben szerepelt egy kalózkapitány aki később a király kalóza majd admirálisa lett. Ez a kapitány arról volt híres hogy sosem kért révkalauzt hanem lendületből teljes széllel ment és csak az utolsó pillanatban eresztette le a legénységgel a vitorlát. Kalózként majd admirálisként is olyan híres volt hogy csodájára jártak az emberek ha meghallották hogy az Ő hajója jön :)
Na de a lényeg hogy minden pillanatát élveztem a mai útnak még azt is mikor zátonyra futottam :D
Kaland az élet :)
Holnap megcsinálom a kormányt, most már lebiztosítom jobban. Van még egy észrevételem amivel később még foglalkozom. Lehet hogy a kormánylapátot túl hosszúra készítettem. Eleve úgy voltam vele hogy inkább legyen hosszú és a tesztelések után levágok belőle minthogy rövid és újat kelljen készíteni.
Előbb még tesztelem vitorlával is és utána optimalizálom a hosszát.
A nap hátralévő részében főztem. A gázfőzőm ma megint nem akart megfelelően égni így újat veszek. Szerencsére tavalyról maradt még egy kis kemping gázfőző amit elhoztam magammal. Abban volt még némi gáz, azzal sikerült végül megfőznöm a vacsorát. Majd előbb utóbb megosztok néhány ízletes és tápláló vega receptet.


Szép napot mindannyiótoknak!


ui.: az USB kábel amivel az akkubankom töltöttem kontakthibás, pontosabban nem jól illeszkedik az akkubankba így ma hiába volt kitéve, nem töltött semmit rajta. Egy bizonyos pozícióban tölt de amint elmozdul, megfeszül, leáll a töltés. Csak most vettem észre így merülőben a tabletem és az akkubankom is. Szerencsére úgy néz ki egy másik kábellel működni fog... holnap majd jobban figyelek rá.

Szeptember 13

Ma a szokásos teendők mellett (meditáció, a Bhagavad Gita tanulmányozása, főzés stb.) megjavítottam a kormányt. Ez kicsit körülményes volt mert nem akartam belemenni a nem éppen trópusi lagúna hőmérsékletű vízbe, ami mellettem ráadásul 2m mély.
A hajóm orránál lazítottam a köteleken mire az eltávolodott a parttól, így a farát a kormányszerkezettel már közelebb tudtam húzni és rögzíteni gond nélkül. Kötelet kötöttem a szerszámokra ha esetleg beleesnének a vízbe, illetve a kormánylapát már alapból ki volt biztosítva kötéllel.
A művelethez hasra kellett feküdni a parton és úgy beengedni egy kézzel a kormánylapátot a vízbe és helyére illeszteni, miközben másik kézzel a csavart átdugni a szerkezeten. Miután a helyére került a csavar, jöhetett az anya, majd az ellenanya feltekerése és megszorítása csak úgy érzéssel. Majd kiderül rövidesen hogy sikerült :)
Kormány helyen, ebéd. Egész nap egy hely üresedett meg a szárazföldi oldalon. Sajnos mire összepakoltam és a motort beindítottam elfoglalta egy másik hajó.
... Már esteledik de ahelyett hogy megürült volna bármely szárazföldi dokk, beállt mögém egy akkora csillagközi cirkáló amivel Darth Vader járhatott nyaralni Padméval mikor még Anakin Skywalker volt. Nagyon úgy tűnik a hajók berendezkedtek egész hétvégére szóval itt ragadtam én is a már nem is olyan lakatlan szigetemen :)
Néhány észrevétel a kormánnyal kapcsolatban. Bár most már nem lenne szabad önállósítani magát de jelenleg nem elég nehéz az alja a saválló ütközésgátlóval sem, így nem süllyed le teljesen függőleges állasba hanem mögöttem "lobog" bizonyos szögben. Persze a szerepét így is betölti de elég rendhagyó az állása. Kicsit olyan mint egy uszony a hajó mögött :)
Most így hirtelen valamiféle gumis megoldás jutott eszembe mint lebiztosítási lehetőség ami ütközésnél elenged vagy elszakad, így a kormány nem törik ha szemből éri valami a víz alatt, viszont használat alatt megmarad függőleges állásban mint alaphelyzetben. Motorozásnál igazából nincs jelentősége, legfeljebb furán néz ki, de vitorlát bontva már masszívan módosítja a hajó paramétereit, irányíthatóságát. Ha már itt ragadtam, holnap megnézem van e valami gumi nálam illetve hogy megvalósítható e valamilyen formában ez a fajta rögzítési mód. Ha nem is most de a tél folyamán megoldom ezt a módosítást.

Szeptember 14-15

Délelőtt mégis lett helyem a szárazföldi dokkoknál így átálltam oda. Igaz már majdnem dél volt de azért elindultam Middelburgba. A kikötőből egy kis eldugott, kagylóhéjakkal terített ösvény vezet ki. Itt az utak mellett párhuzamosan bicikli út is vezet így megindultam a kb. 10-12km távolságban lévő Middelburg felé gyalogosan, ha kocsit láttam kiraktam a kezem hátha felvesznek.
Először egy elektromos (vagy hibrid de a villanymotorral ment mikor mellém ért) volvo terepjáró állt meg de Ő nem arra ment. Persze mikor elengedtem eszembe jutott hogy legalább azt az 1-2km -t elvitethettem volna magam de kicsit lassan kapcsoltam :) ... kiestem a gyakorlatból, már vagy 20 éve nem stoppoltam :D
Gyalogoltam tovább, az idő kellemes verőfényes volt, 20C körüli hőmérséklettel. Bicajosok és egyéb érdekes közlekedési eszközt használók haladtak el mellettem vagy jöttek éppen szembe velem mire kb. 4km séta után egy idős úr vett fel aki be is vitt Middelburg központjába.
Bementem az Action vegyesboltba, majd egy másikba főleg néhány alap élelmiszer és gyümölcs miatt. Vehettem volna több szőlőt is de már nem igen volt hely a hátizsákomban. Így is kimaradt néhány fontos dolog amit majd a héten célirányosan be kellene még szereznem.
A bevásárlás után kerestem egy kis kávézót ahová be tudtam ülni a laptoppal. Sajnos 17h-kor zártak de azért sikerült haladnom, illetve összerakni két kisebb VR túrát a bloghoz.
Mivel visszafele körülményes lett volna kijutnom a városból így gondoltam vonatra szállok és megyek egy megállót majd onnan gyalogolok, illetve stoppolok. Próbáltam jegyet venni de csak automata volt az meg nem ismerte fel a következő települést többszöri nekifutásra sem így gondoltam felszállok és majd elmondom a kalauznak és veszek tőle jegyet. A kalauz nem jött, így ingyen jutottam el a következő településig. Nem állt szándékomban potyázni bár leszálláskor láttam, hogy másoknak igen mert a kalauzt kerülgettek :) Fiatal korom jutott eszembe mikor nekem is voltak ehhez hasonló kalandjaim :)
Az arnamuideni állomástól szó szerint a kertek alatt haladtam kifelé egy kis hangulatos lakónegyed mögötti csatorna melletti bicikli úton. Láttam egy kisebb állatkertet ahol többféle őz, kecske, tyúkfélék és egyéb kis állatok voltak. A csatorna partján a bokrok alatt horgászok ültek a gyerekkoromat idézve :) 
Kis gyaloglás után elértem az utat ami a kikötő felé vezetett. Viszonylag hamar felvettek, először egy hölgy aki elvitt az elágazásig majd egy idősebb házaspár akik arra mentek ahol a kikötőm rejtőzött az erdő mélyén. Figyelnem kellett és még így is túlszaladtunk vagy 100m-t mert későn vettem észre a kocsit ami nem messze állt a kis ösvénytől.
Igazából megvan az előnye annak hogy a hajóm ennyire "posztapokaliptikus" lett :) viszonylag könnyű kapcsolatot kialakítani mert a hajósok csodájára járnak :) Fel lehetne lépnem vele egy "waterworld"-ös vízi show-ban :D

A hétvégén megtelt a kikötő élettel. Érdekes volt számomra látni ahogy egy család bemotorozott a lakóhajóval a kikötőbe. Először egy 10-12 év körüli fiú jött be kis motoros dinghy-vel. Szétnézett, kiválasztott egy helyet majd kiment a családi hajó elé. Miközben a szülei a nagy hajóval motoroztak befelé, a srác fel s alá cirkált körülöttük, mint az anyahajókat kísérő őrnaszádok és rombolók. Később feltűnt, hogy ez megszokott felvezetési módszer a családosoknál gyerekek nagy örömére :)

Szombat és vasárnap is már reggeltől zajlott a vízi élet. Reggel két hatalmas SUP-val fiatalok jöttek, mindegyiken 10-en 15-en álltak. Persze borulás nélkül nem úszták meg de ez része volt a feeling-nek :) Napközben több csoportban kajakosok, kenusok evezgettek be a kikötőbe vagy csak mentek el előtte.
A víz 15-16C lehetett de többen is beugrottak megmártózni. Szombat (vagy péntek) éjjel egy telihold néző party is volt a "Kanoa Event and Outdoor" -ban :) 

 

 

20190912162021
20190912174923
20190913084431
20190913133746
20190913133814
20190913165957
20190913170600
20190913143338
20190913170656
20190913174435
20190914093519
20190914093659
20190914093941
20190914094011
20190914094014
20190914103430
20190914103456
20190914104506
20190914104523
20190914114548
20190914115051
20190914114558
20190914120349
20190914121051
20190914134647
20190914134908