3. Akik inspiráltak...

Két év telt el amióta belekezdtem a(z első) hajóm megépítésebe. Ez alatt az idő alatt illetve előtte mikor még csak kutattam hogyan is kezdhetném el, milyen irányba induljak, sokan voltak nagy hatással rám. Blogokat, hajónaplókat olvastam angolul és magyarul. Fotókat, kis filmeket nézegettem. Sokakkal kerültem kapcsolatba neten és személyesen is. Különböző módon de mindannyian inspirálóan hatottak útkeresésemre...

Hajóépítő mentorom L. László - mostantól sok helyen csak "LL"-ként fogok rá hivatkozni - nagyon sokat segített önzetlenül. Ő volt az aki megtanított a poliészter/üvegszövet/üvegpaplan kompozit szendvicsszerkezetek kialakításának fogásaira illetve általa próbálhattam ki a beach/sport katamaránokat a gyakorlatban is. Az Ő műhelyében, az Ő felügyelete alatt kezdhettem hozzá  a hajómhoz illetve készítettük el a két törzs héjját is közösen mielőtt hazahoztam hogy itthon folytathassam. Természetesen továbbra is rendszeres kapcsolatban vagyunk és ha arra járok nem mulasztom el hogy beugorjak hozza egy egy beszélgetésre. Ez úton is köszönöm önzetlen segítségét! 

...

Rakonczay Gábor ( http://rakonczay.com ) és Viki nagy hatással voltak rám. Gáborral több alkalommal is találkoztunk. Egy egy kávé mellett élvezettel hallgattam a megtapasztalásaikról, terveikről, mind hajózással mind hajóépítéssel kapcsolatban. Jó volt olyan emberekkel megosztani gondolataimat, érzéseimet akik képesek voltak átérezni mi zajlott le bennem, mi az a hangulat/életérzés amit keresek, aminek megélésére oly erős a késztetés bennem. Mikor becsuktam a szemem az életérzes/hangulat már megvolt. Tisztán éreztem akkor is és most is miközben írok de az Út még ködbe burkolózott. Láttam magam előtt a lehetséges opciókat, sok sok potenciális lehetőséget de tudtam hogy szemlélődő pozíciót kell felvennem és várnom, tanulnom hogy a köd lassan eloszoljon és az út körvonalai letisztuljanak, legalább is a következő szakasza :) Bármilyen erős is volt bennem a késztetés tudtam hogy még nem állok készen rá... Gáborban és Vikiben olyan embereket ismertem meg akikkel bármikor szívesen vízre szállok akár extrém utakra is.

...

Szívesen olvastam Méder Áron ( http://www.meder.hu ) hajónaplóját ( http://meder.hu/hun/ujnaplo.htm ). A maga egyszerű stílusában olyan dolgokról írt, olyan életérzést közvetített amire igazából csak egy másik "Vándor" képes ráhangolódni. Mikor olvastam a blogját szinte éreztem az óceánok sós levegőjét, hallottam a hullámok moraját. Áron az én értékrendem szerint nagy cselekedetet vitt véghez. A szememben az Ő útja nem fizikális sportteljesítmény volt hanem egy igazi zarándok út!

...

És itt van Máté ( http://www.glatisant.hu ) barátom akitől néhány napja jött meg egy ajándék vitorla ami az enyémnek alapjául fog szolgálni. Ez úton is nagyon köszönöm neki! Valószínüleg még vele is fogjuk együtt szelni a habokat. Remélem a Glatisant is mihamarabb új útra kél! Jó szelet Kapitány!

...

Később még kitérek másokra is illetve egy külön menüpont alatt linkeket is megosztok, hisz oly sokan voltak akiknek írásait olvasva, fotóit, filmjeit nézegetve inspirálódtam vagy csak egyszerűen egy adott tudatállapotra, életérzésre hangolódtam ami erőt és meggyőződést adott. 

"Életünk során bár nem mindenkitől de mindenki által tanulhatunk, sőt tanulnunk is kell! 
Tulajdonképpen mindenki által akivel kapcsolatba kerülünk életünk folyamán, önmagunkról kell tanulnunk! 
Emberi megnyilvánulásunkban életünk egyik legfőbb célja a tanulás, a tanulásunk célja pedig lelki önvalónk felismerése, annak elfogadása majd megismerése és megértése. 
A mester a tanítvány által míg a tanítvány a mestertől tanul!"