Nézetváltó: térkép / blog

Így történt hogy elfogadtam a késztetés meglétét mint életem eszenciáját és magamhoz öleltem újra, most már sokkal tudatosabban olvadva fel benne. Magamhoz öleltem a késztetést hogy (újra) útra keljek, vele együtt azt a megfoghatatlan érzést hogy ez az Út már előző életeimben elkezdődött és mindaddig tart amíg az anyagi univerzum feltételekhez kötött világait járom.
 
Az elmúlt években nagyon sok időt töltöttem kutatásokkal a hajózással és "vízi járművek" építésével kapcsolatos témákban. Ezek egyrészt kapcsolatok kiépítésében, másrészt internetes információgyűjtésben és azok kiértékelésében nyilvánultak meg. Több "tengerjáróval" és hajóépítéssel kapcsolatos projekteben részt vett szakemberrel, hobbi hajóssal és amatőr hajóépítővel ismerkedtem meg személyesen illetve kerültem kapcsolatba a neten keresztül. Blogokat, hajónaplókat, különböző hajóépítési technikákkal kapcsolatos leírásokat, netre feltöltött fotókat, videókat tanulmányoztam. Persze ahogy lenni szokott az első időszakban, minnél több kérdésemre kaptam választ annál több további kérdésem merült fel.
 
Két év telt el amióta belekezdtem a(z első) hajóm megépítésebe. Ez alatt az idő alatt illetve előtte mikor még csak kutattam hogyan is kezdhetném el, milyen irányba induljak, sokan voltak nagy hatással rám. Blogokat, hajónaplókat olvastam angolul és magyarul. Fotókat, kis filmeket nézegettem. Sokakkal kerültem kapcsolatba neten és személyesen is. Különböző módon de mindannyian inspirálóan hatottak útkeresésemre...
 
Eljött az ideje hogy bemutassam a készülő hajómat, beszámoljak jelenlegi készültségi állapotáról.
 
Bár a kis 16'-as partközeli kalandozóm a tél beköszönte miatt még vízre sem került de kihasználva a hideg időket néhány hete már belekezdtem egy nagyobb hajó tervezésébe. Tulajdonképpen mindig is egy óceáni átkelésre is alkalmas hajó tervezése és építése volt a cél de mint már írtam előző cikkeim egyikében, több okból is egy kisebb hajó építésével volt célszerű kezdenem illetve a nagyobbik hajó terve még nem is igazán kristályosodott ki akkoriban. Csak annyit tudtam/éreztem hogy egy multihull (többtörzsű) hajót szeretnék de további tanulmányokra volt szükségem ahhoz hogy elkezdhessem a konkrét tervezést.
 
Hydrofoil: 
Az elmúlt években felgyorsult a különböző szárnyprofilok fejlesztése és használata a hajózás különböző területein. Ezek a "foil"-ok mivel extra felhajtóerőt termelnek a vízben, képessé tehetik a hajót a vízből való ki(jebb)emelkedésre aminek eredményeképpen csökken a nedvesített felület így javul meghajtás hatásfoka és nem utolsó sorban ugrásszerűen megnő  a szárnyprofilt használó hajó által elérhető utazó és a maximális sebesség is. 
 
Eltelt néhány hónap az utolsó hajóépítéssel kapcsolatos írásom publikálása óta. A legfontosabb történés ez alatt az idő alatt az volt, hogy a nyár elején végre sikerült belekezdenem Transcendens Voyager "main hull"-jának az építésébe.
Most az ez alatt az időszak alatt történt fejleményekről illetve az építés folyamatáról, jelenlegi állásáról írok és posztolok fotókat.
 
Új bútor a hálószobában ;)
New furniture in the bedroom!

Hazahoztuk a készülő hajóm (Transcendent Voyager) "main hull"-ját  ami 7,5m hosszú.
Igaz kicsit át kellett alakítani a hálószobámat, ki is lóg az előszobába de sikerült megoldani ;)
Így legalább nem kell messzire menni ha dolgozni szeretnék rajta. Már maga a jelenléte is inspirálóan hat! 
 
Most a main hull (waka) orr és a far moduljának kialakítása folyik 2mm-es saválló lemezből. A far modul a képen látható orr modulhoz hasonló de a kormányszerkezet tengelytartó perselye (20mm-es saválló cső 2mm-es falvastagsággal) is bele lesz építve zsanérszerű kialakítással... 
A jó hír hogy most már lassan kezd hajó formát ölteni az a sok anyag és befektetett munka 
 
Beköltöztem a hajókabinba ma délutánra, így könnyebben átláthatom a még kidolgozásra és megvalósításra váró részleteket.    A következő kérdések várnak még megoldásra a tél folyamán: 
 
Tegnap "digitális hajóépítő napot" tartottam :)
 
Közeledik a tavasz így eljött az ideje hogy összefoglaljam többek között a hajóm vízre tételével kapcsolatos gondolataimat :)
 
Kellemes tavaszi idő van, így elővettem a könnyű kis 5L-es felpumpálható permetezőm, ami még nem volt használva. 
 
Reggel közvetlenül ébredés után (vagy még inkább előtte :D ) éreztem hogy kaptam egy ihletett pillanatot. Valami bevillant. Egy halvány kis szikra megragadta a figyelmem csak hogy újra gondolkodásra késztessen a hajó kabinjának elhelyezésével kapcsolatban.
 
Összeraktam egy kis bemutató VR túrát. A város központjából kiindulva át a műhelyembe, bemutatva a Transcendent Voyager kabinját is. Ez a kis túra 4 sceenből áll, az az 4 helyszínt látogathattok meg és nézhettek ott körbe 360º-ban a gömb panoráma fotókon.
 
Összeírtam egy listát a két változat egymáshoz viszonyított előnyeiről illetve azokról a még hátralévő munkákról amiket a választástól függően el kellene végeznem rajtuk.
 
Ma hajnalban újra volt egy megvilágosult pillanatom a hajóm egyik lehetséges strukturális elrendezésével kapcsolatban felmerült technikai kérdésben :)
 
Ma hozzáláttam a Transcendent Voyager design festéséhez. Ez az első ilyen próbálkozásom így egy kisebb felületen (1000x600mm) a most elkészült rakódótér fedelén próbáltam ki ez irányú képességeimet :)
 
Készítettem egy kiértékelést a Transcendent Voyager jelenlegi (2019 február) készültségi állapotáról.

A célnak azt tűztem ki, hogy a kis hajóm, a Transcendent Voyager május végére már lakható állapotba kerüljön és alkalmas legyen a környező tengerek vagy óceán part menti vizein biztonságosan haladni.
Összeírtam mi van kész a hajómon és mi lenne még, az a továbbiakban elvégzendő munka amivel ez a cél megvalósulhat.
 
A Transcendent Voyager építése célegyenesbe érkezett, így felmerült a kérdés, hogy ahhoz hogy nyár elején vízre tehessem a hajóm, szükségem lehet e külső támogatók bevonására valamilyen formában, esetleg elkötelezettségek nélkül is meg tudom oldani hogy kihajózhassak vele?