Vízre bocsájtással kapcsolatos gondolataim 1

Közeledik a tavasz így eljött az ideje hogy összefoglaljam többek között a hajóm vízre tételével kapcsolatos gondolataimat :)

A hajóm vízre tételére eddig három lehetséges helyszínt, pontosabban térséget határoztam meg de döntést még nem hoztam ez ügyben, így akár ezeken túl is nyitott vagyok egyéb új javaslatokra, opciókra, ajánlatokra. Szóval ha van ötlet, javaslat, szívesen fogadom :)

A vízre bocsátás lehetséges helyszínei:

A, A Földközi Tenger Francia vagy Spanyol partvidéke. Kellemes mediterrán éghajlat, csodálatos tengerpartok homokos strandokkal és sziklás partok között megbúvó védett kis öblökkel.

B, Hollandia mellett szól hogy ott néhány napos alkalmi munkákat, rövid lefolyású projekteket is megcsíphetnék (ha már úgy is kint vagyok ;) ) amiből a nyár folyamán be tudnám fejezni a hajóm felszerelését mielőtt vitorlát bontok és délnek veszem az irányt. A beltenger meg tökéletesen alkalmas lenne a hajóm tesztelésére és bármilyen szükséges felszerelési tárgyhoz, alkatrészhez hozzájuthatnék méltányos áron akár új darabokról van szó akár használtakról.
Ellene szól a hűvös nyár, hideg víz és a délnek tartó utam első szakaszán a csatornán tapasztalható erőteljes hajóforgalom, a többségében déli áramlatok és szelek. Persze a Viscaya Öböl sem egy kezdő vitorlázóknak saját maguk építette hajóval történő átkelésre ajánlott tanuló út, na de első lépésben jussak el Hollandiáig a hajómmal majd másodikként onnan délnek tartva át a "csatornán". Utána majd ráérek az öböl átkelésre fókuszálni :)

C, Bodrogon vagy a Tiszán történő vízre tételnek előnye hogy nagyon közel van így a szállítási költség minimális lenne. A hajót jelenlegi pozíciójából akár egy erősebb talicskán is le lehetne húzni a vízig :D 
Megfontolandó hogy talán építenem kellene teherbíró soya kocsit a hajómra méretezve mert sose lehet tudni ;) ...
Ennél a változatnál a Tisza-Duna-Fekete tenger útvonalnak is meglenne a maga varázsa, viszont akkor a nyárba nem igazan férne bele a teljes Földközi tenger, legalább is nem abban a tempóban ahogyan az utam során haladni szeretnék. 
 
UPDATE!
Tegnap egy barátom felvetésére hosszasan beszélgettünk (na jó, chateltünk mivel Ő jelenleg Európa másik végén tartózkodik :D ) arról hogy nyár elején mégis csak a Balatonon vagy a Tisza Tavon lenne célszerű először vízre bocsájtani a Transcendent Voyagert és néhány hetet ott tesztelgetni, illetve szükség szerint tovább fejlesztgetni mielőtt levinném a tengerre.
Sok érvet szedtünk össze ami a Balatoni tesztelések mellett szól, így ezeket figyelembe véve nekiálltam ezen opció komolyabb megfontolásának és a lehetőségek felkutatásának.
 
.....................

Ahogyan már megfogalmaztam: 

"...határidők és konkrét úti célok nélkül, kikötőből kikötőbe, partról partra vándorolva. Hajnalban vitorlát bontok ha az időjárás jónak ígérkezik majd késő délután újra a part felé véve az irányt a következő kikötésre alkalmasnak tűnő hely felé. 
Ott eltöltök egy-egy éjszakát vagy néhány napot, majd indulok tovább. Ha egy adott helyen úgy érzem maradnom kell még, akkor maradok akár egy hetet vagy hónapot, ahogy az élet hozza, megélve minden pillanatot…"

Legalább is az utam első szakaszán az "összeszokási időszakban". Amíg nem mérem fel a hajóm képességeit és korlátait nem tervezek több napos "nonstop" szakaszokat csak ha feltétlen muszáj. A hajó korlátait majd természetesen igyekszem kitolni további fejlesztésekkel az út során de az első időszakban fontos hogy tisztába kerüljek az éppen aktuális képességeivel...

Szóval a tiszai vízretétel esetén a következő telet tölthetném pl. akár a Görög szigetek között vagy kicsivel nyugatabbra Máltán, esetleg jobb tempóval haladva már a Baleár szigeteken. Nem lenne olyan meleg mint a tervezett Kanári szigeteki telelés esetében de végül is el tudom képzelni magam 10C-ben is, ahogy a viharos téli sós tengeri szél az arcomba vág :) 

A végső döntésnél valószínűleg sok fog múlni majd az aktuális anyagi lehetőségeimen, ezért szívesen veszem ha valaki fel tudná ajánlani a 7,5m hosszú, 350-400kg tömegű (szétszedve maximum 130cm széles és 160cm magas) hajóm elszállítását oly módon hogy amennyiben ez lehetséges, akkor ne kelljen készpénzzel fizetnem érte hanem tehessem azt a későbbiekben felsorolandó egyéb kompenzációs lehetőségek valamelyikével. 

A hajóm így vagy úgy de vízre kerül :) Kérdés hogy szeretnétek e ebben részt venni, módotokban áll e támogatni megvalósításomat, majd esetleg a későbbiekben csatlakozni hozzám egy egy szakaszra vagy a szervezett táborok, foglalkozások egyikére, megvalósítva többek között olyan tudatállapotok, életérzések megélését amire a mindennapjaitok során nincs lehetőségetek.

A Partnerprogram leírása itt található: https://blog.owanderer.com/kronikak/az-ut/597-partnerprogram

 
Egy kis vidámság a poszt végére :)
 
Kb egy órája az esetleges helyi (Bodrog/Tisza) vízretételt továbbgondolva, újra felmerült bennem hogy talán készítenem kellene egy soya kocsit.
 
A hajó tömege és a helyi domborzati viszonyok együttes lehetséges kihatása miatt viszont nem ártana ha fékkel is rendelkezne, de ha meg már fék is kellene rá akkor viszont ugyanennyi befektetett munkával és nyersanyaggal (mint egy jobb minőségű soya kocsi) már egy komplett hajószállítót is össze lehetne hozni a “Transcendent Voyager”-re optimalizálva, azzal meg akár ki is állhatnék stoppolni parkolókba :)

Tudom őrült ötlet de figyelembe kell vennem minden lehetőséget és persze nem utolsó sorban egy ilyen lehetőség továbbgondolása mindig feldobja a hangulatot is :) Az élethez pedig nem árt ha van az embernek egy kis humorérzéke ;)
 
Na de majd ezzel később foglalkozom. Addig is itt egy alternatív lehetőség hajószállításra :)
 

Land-Sailor from Land Sailor on Vimeo.