Kabin az összekötőkre és más őrült ötletek :)

Ma hajnalban újra volt egy megvilágosult pillanatom a hajóm egyik lehetséges strukturális elrendezésével kapcsolatban felmerült technikai kérdésben :)

Ez a kabin összekötőkre szerelésénél felmerülő egyik legfőbb hátrány, ami igazából a döntő ok hogy jelen esetben a mérleg nyelve nagymértékben a "main hull"-ra szerelés fele billen. Persze sokkal több tényező fog közre játszani majd a döntés meghozatalánál, mint pl. hogy mennyi további munka, idő és természetesen anyagi források, pénz ráfordítás szükséges még egyik vagy másik összeszerelési mód választása esetén ahhoz hogy a hajóm vízre tehető legyen júniusban... 
 
A ma hajnali gondolataim újra közelebb hozták egymáshoz a két megoldás pro/kontra listájának összesítőjét, ami persze nem könnyíti meg a helyzetem a döntésnél, az az hogy az összekötőkre szereljem e a kabint vagy a "main hull”-ra :D ...na de van meg egy, de legfeljebb két hónapom hogy ezt a döntést meghozzam :)
 
Szóval a legnagyobb hátránya az volt az összekötőkre szerelt kabinnak hogy a külön szerelt kabin belmagassága nem alkalmas arra hogy felüljek benne, nemhogy esetlegesen rossz időjárási viszonyok mellett huzamosabb időt töltsek el benne az ergonómikus ülő pozíció hiánya miatt.
Eddig a tolótető megemelését vizsgáltam de ennek megint van néhány hátránya. A már meglévő ablakokon keresztül nem látnék ki, a napelemet nem tehetnem fel a tolótetőre, a felszerelt rovarháló sem lenne használható csak ha fekszem stb...
Szóval ez a magasítás sem bizonyulna célszerű megoldásnak.
 
Ma hajnalban viszont eszembe jutott hogy nem felfelé kellene magasítani hanem lefele az összekötők közé (a kabin alá) építeni egy kis OZ Racer formájú (egyik barátom szappantartónak nevezte el őket :) ) csónaktestet míg a már meglévő kabin az összekötők tetején lenne elhelyezve.
 
Ebben az esetben a lefelé az összekötők köze (nem rá!!) helyezett csónaktest a kabin belterét megfelelő mértékben képes lenne megnövelni és a csónaktestben ülve megmaradna a kényelmes munkaasztal jellegű pozícióm a kilátással együtt, a csónaktest ívelt alja az esetlegesen felcsapó hullámokat elvezetné…
 
Na most a csónaktestet lehet akár különálló részként is kezelni, ekkor dinginek is leereszthető viszont nehezebb lenne teljesen vízhatlanná tenni a kabin és a csónaktest közötti illesztéseket, réseket. 
 
Másik megoldás hogy a kabin részeként fixen összeépítenénk de így az alsó rész, az utólag épített kis csónaktest nem funkcionálna könnyű kis dingiként. Viszont ha megoldanám hogy valamilyen módon ez a "lakó modul" könnyen kiemelhető legyen az összekötők közül, akkor kapnék egy zárt mentőtutajt, esetleg önjáró "OZ Ocean Expolrer" stílusú ( https://www.youtube.com/watch?v=X4seY6rsyf0 ) kis hajót ami akár egy kis motorral, akár a surf árbocommal készített rig-vel meghajtható lehetne :)
 
…Néhány éve olyan megoldást is átgondoltam hogy egy ilyen OZ stílusú, foiler-rel feltuningolt, víz felszínén pattogó vagy a felett repülő kis jármű lenne az ama, a nagyobb törzs mellé a kisebb úszótest. Ezt az ötletet elvetettem mivel a nyílt vízi hullámoknak túl nagy felületet nyújtana és a bejárat a kabinba túlságosan közel lenne a víz felszínéhez a maga 80-90cm-ével …. persze még mindig össze lehetne hozni ezt a megoldást is bár nyílt vízre azért inkább a másik két opciót tartom életképesebbnek :) 
 
Nektek mi a véleményetek?
Szép napot!